Mutlaka Okunması Gereken 5 Psikoloji Kitabı
1) İyi Hissetmek
İyi Hissetmek, ilk kez 1980 yılında Amerikalı Profesör David Burns tarafından yayınlanmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamaları içeren bir kendine yardım kitabıdır. Türkçe çevirinin alt başlığında Depresyonun Etkinliği Klinik Olarak Kanıtlanmış İlaçsız Tedavisi yazısı bulunur.
İyi Hissetmek kitabının iddiası, bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemleri içerdiğidir. Bu yöntemleri inceleyen bilimsel çalışmalar kitabın ilk sayfalarında açıklanmıştır. Araştırmada deneklerin bir bölümüne ilk görüşmede diğerlerine ise belirli bir gecikme süresinden sonra İyi Hissetmek kitabı verilmiş ve haftalık olarak kitaptaki uygulamalar yaptırılmıştır. Ayrıca hastaların ilk geldiklerin Beck Depresyon Envanteri ve Hamilton Depresyon Envanteri skorları hesaplanmış. 3 ayın sonunda kitabı ilk görüşmede alan hastaların skor ortalamaları 20’li değerlerden 10’lu değerlere, geç alanların ise 12-13’lü değerlere geldiği görülmüş. Bu araştırma İyi Hissetmek kitabının depresyon skorları üzerinde belirgin düşüş etkisi olduğunu gösteriyor. Kitabı okuyan depresyon hastalarının birçoğu ilk kez ‘kendileri gibi’ hissettiklerini belirtmişlerdir.
2) Evinizdeki Terapist
Evinizdeki Terapist, Dr. Greenburger ve Dr. Padesky’nin yazdığı, düşüncelerinizi değiştirerek duygularınıza hâkim olmanın yollarını anlatan bilimsel yöntemlere değinen bir kitaptır. Psikoterapi yaklaşımlarından biri olan bilişsel ve davranışçı terapi ışığında günlük yaşantınızda karşılaştığınız birçok problemi veya klinik rahatsızlıklarınızı anlamak ve çözmek adına yazılmıştır. Dili anlaşılır olan kitap, günlük yaşamda uygulayabileceğiniz bazı egzersiz ve ödevlerle hayatınızı olumlu yönde değiştirerek kendinizi iyi hissetmenizde yardımcı olabilir. Dünya çapında 23 dile çevrilen kitap okurların edindiği beceriler sayesinde birçok ödül de kazanmıştır. Evinizdeki Terapist’in öğrettiği beceriler, okurlara uzun süreli iyileşmeler sağlarken yazarın deyimiyle hayatı olumlu yönde kılan kullanışlı bir rehber oluyor.
“Bir istiridye kum tanelerinden inci yaratır. İçeri giren kum tanesi istiridyeyi rahatsız eder. İstiridye, buna tepki olarak hem kum tanesini sarmalayan hem de kendisini rahatlatan koruyucu ve pürüzsüz bir kalkan oluşturur. Bu koruyucu kalkan ise güzel bir inci tanesine dönüşür. Böylece istiridyeyi rahatsız eden kum tanesi, yeni ve güzel bir oluşumun tohumu olur. “
3) Hayatı Yeniden Keşfedin
Şema Terapinin kurucusu Jeffrey E. Young ve Janet Klosko tarafından kaleme alınan Hayatı Yeniden Keşfedin, birçok psikolog ve psikiyatrist tarafından sıkça önerilen ve şema terapi teknikleriyle sorunları çözmeye odaklanan bir kendine yardım kitabıdır.
Şema terapisine göre her birey, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde yaşadıkları sorunlarla başa çıkmak için 11 farklı şema geliştiriyor. Fakat bir başa çıkma yöntemi olarak geliştirilen bu şemalar, yetişkinlikte kişinin yaşamına uyum sağlamasında yeterli savunmayı sunmuyor ve birçok birey, bu sebepten ötürü yaşamını uyumsuz ve mutsuz bir biçimde sürdürüyor.
Young ve Klosko, bu kitapta şemaları açıkça ve okuyucuların sorunlarına çözüm bulabilmesi için sade bir şekilde anlatıyor. Bu kitap, mutluluğa erişmenizi engelleyen düşünce kalıplarından (şema) nasıl kurtulacağınızdan bahsediyor ve size rehber oluyor.
‘’Tatmin etmeyen ilişkiler, evhamlarla dolu bir hayat, nedensiz yere diğerlerinden aşağı hissetmek…. Tüm bunlar, fark etmeden kabul ettiğimiz inanışlarımızı değiştirerek çözülebilir. Bu, kendine zarar verici düşünme ve hissetme kalıplarına şema adı verilmektedir. Hayatı Yeniden Keşfedin, mutluluğa ulaşmanızı engelleyen bu girdaplardan nasıl kurtulacağınızı gösteriyor.’’
4) İnsanın Anlam Arayışı
Viktor Frankl, pek çok dile çevrilen İnsanın Anlam Arayışı adlı kitabında, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimlerini anlatmaktadır. Varoluşun zor koşullarında “anlam”ı keşfetmemize yardım edecek süreci anlatan Frankl, kendisinin ve aynı zorlukları yaşayan başkalarının acı deneyimlerini paylaşırken en çetin koşullarda bile anlam bulabilen insanların nasıl dayanabildiğinden bahsetmektedir. Bu acı deneyimlerden doğan felsefesi Logoterapinin ortaya çıkmasında etkin rol oynamıştır.
“Gerçekten ihtiyaç duyulan şey, yaşama yönelik tutumumuzdaki temel bir değişmeydi. Yaşamdan ne beklediğimizin gerçekten önemli olmadığını, asıl önemli olan şeyin yaşamın bizden ne beklediği olduğunu öğrenmemiz ve dahası umutsuz insanlara öğretmemiz gerekiyordu. Yaşamın anlamı hakkında sorular sormayı bırakmamız, bunun yerine kendimizi yaşam tarafından her gün, her saat sorgulanan birileri olarak düşünmemiz gerekirdi. Yanıtımızın konuşma ya da meditasyondan değil, doğru eylemden ve doğru yaşam biçiminden oluşması gerekiyordu. Nihai anlamda yaşam, sorunlara doğru çözümler bulmak ve her birey için kesintisiz olarak koyduğu görevleri yerine getirme sorumluluğunu almak anlamına gelir.”
‘’Yaşamak için bir neden’i olan kişi, hemen her nasıl’a dayanabilir.’’
5)Boşluk Hissi
Dünyanın en çok satan psikoloji kitaplarından biri olan ve bir çok dile çevirilen Dr.Jonice Webb’in Boşluk Hissi- Çocuklukta İhmalin İzi adlı kitabında anne babalardan bize miras olarak gelen konulara değinmek ile kalmayıp bebeklik ve çocukluğumuzda anne-babalarımızdan aldıklarımızın, ilerleyen yaşam yıllarında duygusal ve sosyal bağlamda bizleri nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı oluyor.
“Gerçekten duygusal olarak ihmal edilmişseniz ve kendiniz de bir ebeveynseniz, bu kitabı okurken duygusal ihmal meşalesini çocuklarınıza devrettiğiniz bazı noktalar göreceksiniz. Durum buysa ‘bunun sizin hatanız olmadığının’ farkına varmak çok önemli. Duygusal ihmalin etkilerini tersine çevirebilirsiniz.”
“Bir ebeveyn, bebeklikte çocuklarının duygusal ihtiyaçlarının farkına varır ve bu ihtiyaçları karşılarsa ‘güvenli bağlanma’ oluşur ve devam eder. Bu ilk bağlanma çocukluk ve yetişkinlikteki pozitif benlik algının ve genel sağlığın temelini oluşturur.”
1 Comment