Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Flört Şiddeti

FLÖRT ŞİDDETİ

Yakın ilişkilerde (romantik veya cinsel) bir partnerin diğerine fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve dijital olarak uyguladığı şiddete flört şiddeti denir ve flört şiddetine cinsiyet fark etmeksizin herkes maruz kalabilir. Çoğunlukla kadınların şiddet mağduru olduğu bilinmekle beraber erkeklerin de şiddet gördüğü veya görebileceği de göz ardı edilmemesi gereken bir gerçektir.

Birçok insan bilerek veya bilmeyerek şiddet uyguluyor ya da buna maruz kalıyor. Bu durumda ortaya şu soru çıkıyor: Flört şiddetine maruz kaldığımızı ya da flört şiddeti uyguladığımızı nasıl anlayabiliriz?

 

Şiddetin Tanımı

Şiddetin nasıl tanımlandığı çok önemlidir. Genelde şiddet denildiğinde insanların aklına fiziksel şiddet geliyor fakat şiddet içinde farklı şiddet alanlarını da barındırmaktadır. Şiddetin tanımı ilişki yaşayan partnerlere göre de değişmektedir. Yani bir ilişkide şiddet olarak görülen şey, başka bir ilişkide normal olabilir. Bu durum partnerlerin o şeyi nasıl gördüğüne bağlıdır. Partnerler birbirlerinin düşüncelerini ve davranışlarını normal görüyorsa burada bir şiddet yok demektir fakat bir partner baskı gördüğünü, kısıtlandığını düşünüyorsa bir şiddet söz konusudur. Örneğin bir kadın, eşi tarafından sıkça aranıyorsa ve bu durumdan rahatsız oluyorsa, buna rağmen partneri bu davranışı sürdürüyorsa bu şiddettir. Ancak, eşinin araması hoşuna gidiyorsa buna şiddet denemez. Tam da bu yüzden şiddetin tanımı kişiye göre değişebilmektedir ve önemli nokta kişinin kısıtlanmış, baskı altında hissedip hissetmediğidir.

 

Fiziksel Şiddet

Fiziksel şiddet, bir partnerin diğerine fiziksel güç kullanarak uyguladığı şiddettir. Tokat atmak, itmek, vurmak, ısırmak, yaralamak gibi davranışlar fiziksel şiddete örnektir. Fiziksel üstünlük kuran partnerin doğrudan bedene temas etmesi gibi bedene dokunmadan eşya fırlatması da fiziksel şiddettir.

 

Psikolojik Şiddet

Şiddete maruz kalan bireylerin mental sağlıklarında da zayıflıklar görülebilmektedir. Şiddeti büyük bir çoğunluk fiziksel olarak tanımladığı için fiziksel şiddetin gözlemlenmesi kolaydır ama ilişki içerisindeyken psikolojik şiddeti ayırt edebilmek çok daha zordur, bazı bireyler bunu ilişki bitmeden fark edemezler bile. Bir partnerin lakaplar takması, hakaret etmesi, aşağılaması, dalga geçmesi, küfürlü konuşması, partnerinin ailesiyle veya arkadaşlarıyla görüşmesini veya konuşmasını engellemeye çalışması, nerede olduğunu veya ne yaptığını öğrenmeye çalışması ve hatta fiziksel ve/veya dijital dünyada sürekli takip etmesi, pek çok konuda tehdit etmesi ve bunlara benzer pek çok davranış psikolojik şiddet içerir.

 

Cinsel Şiddet

Cinsel şiddette ise, bir partnerin diğerinin izni olmadan cinsel temasta bulunmaya çalışması söz konusudur. Ne yazık ki bazen insanlar partnerlerinin tacizini fark etmeyebiliyorlar. Genelde kadın partnerlerin ve bazen erkek partnerlerin herhangi bir konuda ‘hayır’ cevabını vermesi, nazikçe partnerini geri çevirmesi partner tarafından naz olarak algılanabiliyor. Toplumumuzda sıkça kullanılan ‘’Kız evi, naz evidir’’ gibi atasözleri ne yazık ki erkeklerin kadınların cevaplarını kabullenememelerinin en önemli sebeplerinden biridir. Kişiyi rahatsız etmesine karşın partnerin ısrarlı davranışlarının devam etmesi taciz oluyor ve bu davranışın önü kesilmediğinde bazen tecavüze kadar gidebiliyor.

 

Dijital Şiddet

Günümüz dünyasında teknolojik aletler hızla yayılırken şiddetin farklı bir türünü de ortaya çıkarmıştır: Dijital Şiddet. Bir partnerin diğerini teknolojik araçları kullanarak kontrol etmesi, aşağılaması, takip etmesi vb. dijital şiddet olarak tanımlanır. Sürekli mesaj göndermek, partnerin/ilgi alanındaki kişinin sosyal medya hesaplarını kontrol etmek, sosyal medyada aşağılayıcı ve nefret içeren ifadelerde bulunmak gibi davranışlar dijital şiddete örnektir.

 

Şiddetin herhangi bir türüne maruz kaldığımızı nasıl anlayabiliriz?

Yakın bir partneriniz sizi mağdur ettiyse muhtemelen şunlardan birini veya birkaçını yaşayabilirsiniz: Depresyon, intihar düşünceleri ve/veya davranışı, kaygı, özgüvensizlik, insanlara güvenememe, yakınlık korkusu, izolasyon, riskli davranışlar (sağlıksız beslenme, cinsel davranışlar ve madde bağımlılığı), travma sonrası stres bozukluğu, duygusal kopmalar, uyku rahatsızlıkları, flashback’ler, saldırıyı tekrarlayan düşünceler, fiziksel sağlıkta bozulmalar.

 

Kimler flört şiddetine maruz kalma riski taşır ve kimlerin flört şiddeti gösterme riski fazladır?

Kadınların büyük çoğunluğu risk altındadır. Bununla beraber yoksul, daha az eğitimli, ergen veya genç yetişkin olan ve madde bağımlısı olan bireylerin şiddete maruz kalma riski daha fazladır.

Bunlara ek olarak; düşük gelir, düşük akademik başarı, genç yaş, agresif davranış, ağır alkol ve uyuşturucu kullanımı, depresyon, öfke ve düşmanlık, fiziksel istismar öyküsü, çok az arkadaş ve diğer insanlardan soyutlanma, işsizlik, duygusal bağımlılık ve güvensizlik, cinsiyet rollerine sıkıca bağlı olma (erkek egemenliği gibi), ilişkilerde güç ve kontrol arzusu, çocukken fiziksel veya psikolojik istismarın kurbanı olmak gibi nedenler istismarcı olma riskini artırır.

 

Kendinize nasıl yardım edebilirsiniz?

  • Eğer istismar edildiyseniz sizi suçlayabilecek kişilerle değil, sizi destekleyebilecek insanlarla iletişim kurun. Böyle durumlarda suçlanmak kişinin kendisini de suçlamasına neden olabilir, kendinizi suçlamayın.
  • Gerekiyorsa bir koruma tedbiri sağlanmalı. Bu bir bireyin sizi taciz etmesini, tehdit etmesini, yaklaşmasını ve sizinle iletişim kurmasını yasaklar.
  • Bir psikologdan veya başka bir lisanslı uzmandan yardım isteyin. Doktorunuzla veya başka sağlık çalışanlarıyla iletişime geçin. Şiddet gören kadınlar için hizmet veren merkezlerden veya sığınma evlerinden destek alın.

    Yazan: Psk. Bahar Kaya

 

Flört Şiddeti

İdeal Evlilik Yazımıza Göz Atmak İçin Tıklayınız

  Instagram Sayfamızı Ziyaret Etmek İçin Tıklayınız 

1 Comment

  • İpek Ela
    Posted 5 Nisan 2021 at 11:42

    5 yıllık sevgilimden psikoljik şiddet gördüğümü çok geç fark ettim ve kabullenmek çok zor oldu insn çok sevdiği birinin ona şiddet uyguladığınk kabul edemiyor. Umarım yazınız bir çok kişiyr ulaşır yazınızı paylaşıyorum

Leave a comment

0.0/5