Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İdeal Evlilik

İdeal Evlilik

 

İdeal evlilik dediğimizde aklımıza hemen her şeyin mükemmel olduğu bir evlilik gelir. Fakat bir ilişkide her şeyin kusursuz gitmesi pek mümkün değildir. Her zaman verdiğim örneği vereceğim; tek yumurta ikizlerini düşünün, aynı anne baba, aynı rahim, ayrı kıyafetler, aynı okul… hatta aynaya baktıklarında gördükleri görüntü bile birbirine ne kadar benzer! Bu kadar benzer koşullarda yetişmiş tek yumurta ikizleri bile birbirlerinden ne kadar farklı düşüncelere sahip olabiliyorken, farklı anne baba tarafından farklı koşullarda yetişmiş iki insanın birbirine aşık olup, her konuda aynı düşünmeleri ve hissetmeleri pek mümkün değildir. Zaten ideal evliliğin koşulu her konuda aynı şeyleri düşünmek ve hissetmek de değildir.

 

Peki nedir ideal evlilik?

 

İdeal evlilik soyut bir kavram olduğu için herkesin bu konu hakkında düşünceleri farklıdır ve genelde kişiler ilişkilerinde eksik olan şeyleri sıralayıp adına ideal, mutlu evlilik derler. Biz terapistler için bu durum daha somutlaştırılmış bir kavramdır.

 

Doğru ve yapıcı iletişimin olduğu, çiflerin kendilerini doğru bir şekilde anlatabildiği, empatinin ve anlayışın olduğu, cinselliğin doyurucu olduğu, yaklaşımın bir ucu şefkat bir ucu şehvet çizgisi üzerinde dengede bulunduğu, çiftlerin ego savaşlarına müsaade etmediği, ilişki içinde bireylerin ve ilişki dışında çevreye karşı sınırların korunduğu, hem ritüellerin hem de romantizmin varolduğu bir evliliğe ideal evlilik dememiz mümkün.

 

Sonraki yazılarımda yukarıda ki koşulullar ile ilgili detaylı yazılarımı paylaşacağım tabi ki fakat genel hatlarıyla bahsetmek faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

 

Doğru İletişim

 

Doğru iletişim, çiftlerin kendilerini ve duygularını eşleriyle rahatlıkla paylaşması, eleştirilmeden, yargılanmadan tam bir güven ortamı içinde birbirlerini ifade etmesi olarak adlandırabiliriz. Bunu oluşturmak kolay değildir çünkü kişilerin yıllardır öğrendikleri ve kullandıkları iletişim şeklini değiştirmeleri gerekir. Eşinize söyleyeceklerinizi önce kafanızda bir düşünün. Aynı şeyleri eşiniz size söyleseydi ne hisseder ve düşünürdünüz? Bunu düşünerek konuşmak bile fark yaratacaktır.

 

Empati

 

Empati, romantik ilişkilerde çoğunlukla yok olur. Fakat empati geliştirilebilir bir yetidir. Eşinizin davranışlarını anlayamıyor, anlamsız ve bazı durumlarda kötü niyetli değerlendiriyor olabilirsiniz. Her şeyin bir sebebinin olduğu kuralı burada da geçerlidir. Eşinizin yaşadıklarını, durumunu, yapısını göz önüne alarak anlam veremediğiniz davranışlarını tekrar gözden geçirin. Sizce eşiniz nasıl hissediyor olabilir? Bu soruyu düşünün ve yanlışta olsa tahmin etmeye çalışın. Duygular önemli bir motivasyondur ve bir davranışın arkasında yatan duyguyu bulduğunuzda işler daha kolay çözülecektir.

 

 

Cinsellik

 

Tabi ki evlilikte çimento diye tabir ettiğimiz cinsellik. Cinsellik esnasında eşinizde iletişimden kopmayın, oluşturulan güven ortamında birbirinizle isteklerinizi karşılıklı olarak paylaşabiliyor olmalısınız. Bunu es geçmeyin.

 

Ego Savaşı

 

Neredeyse tüm danışanlarımda gördüğüm bir durum. Tartışmalarınızı kim haklı kim haksız savaşına dönüştürüyorsanız size kötü bir haberim var, bu savaştan kimse kazanan olarak çıkmadı. Çiftlerime söylediğim ve önemsediğim bir söz vardır. ‘’Duyduklarınızı söyledikleriniz belirler.’’

 

Sınırlar

 

Sınırlar çok önemli bir konu ve bununla ilgili detaylı bir yazı paylaşacağım ama kısaca bahsetmek istiyorum. Evlilikle ilgili çoğu koşul olmazsa olmaz değildir, sınırlar hariç!

Evlilik kutsalsa her kutsal gibi onunda korunması gerekir. Siz evlilik birliğini kabul ettiyseniz ve kendi ailenizi kurduysanız, aile denildiğinizde aklınıza anne babanız değil, eşiniz ve çocuklarınız gelmeli. Aile içerisinde yaşanan tartışmalar, özeller vs gibi konuları anne, baba, kardeş, arkadaş gibi kişilerle paylaşılması sınırların ihlal edilmesine sebep olur (Şiddet  gibi konuları hariç tutuyorum). Sınırlar ihlal edildiğinde bütünlük bozulur ve kaçınılmaz problemler kendinizi karşı karşıya bulursunuz.

 

Ritüeller ve Romantizm

 

Bu konu hakkında da bir yazı yazacağım merak etmeyin. Bu ikisi olmazsa olmaz değildir fakat olursa ilişkinin kalitesi artar. Düzenli aralıklarla yaptığınız size özgü gelenekselleşmiş aktiviteleriniz vs mutlaka olsun. Bu düzeni çağrıştırır ve huzur verir. Romantizm ile kastettiğim şey ise sadece mumlar, gül yaprakları değil. Romantizm dediğimiz şey, olağanının dışına çıkmaktır. Hiç ya da ara ara yaptığınız değişikliklerdir. Bunlar ilişkinizi monotonluktan kurtaracak olan ipuçlarıdır.

 

İdeal evlilik tanımımızda olan bir çok konuyu kısa da olsa anlattım. Kendi ilişkinizi düşünün ve sizde nelerin eksik olduğunu gözlemleyin. Unutmayın beklentiniz mükemmel evlilik değil ideal evlilik olursa gerçekçi olacaktır. Eğer sorunlarınızı kendiniz çözemiyorsanız, bir çift terapistine gitmenizi tavsiye ederim.

Hoşçakalın.

Uzm. Klinik Psikolog Sinem Özkaya Alp

İdeal Evlilik

 

Bu Yazımız İlginizi Çektiyse Öfke Kontrolüyle İlgili Yazımıza Göz Atabilirsiniz

  Instagram Sayfamızı Ziyaret Etmek İçin Tıklayınız

Leave a comment

0.0/5