Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Öfke Kontrolü için 3 İpucu

Öfke Kontrolü İçin 3 İpucu

 

Öfke, kişi baskı altındayken, doyurulmamış isteklere karşı ya da beklenilmeyen durumlara verilen tepkidir. Öfke kontrolünü sağlayamayan kişiler çevresindekilere öfke anında istemedikleri davranışlarda bulunur ve sonrasında büyük bir pişmanlık yaşarlar. Öfke de sevinç ve korku gibi diğer duygular kadar normal, insani bir duygu çeşididir. Öfkeyi sağlıklı olarak yönetebilirsek, yıkıcı olmak yerine yapıcı bir sonuç elde edebiliriz. Aşağıda yer alan başlıklar öfke kontrolünü tam anlamıyla sağlamanızı sağlayamayabilir, öfke kontrolünüz ilerlemiş ise bir klinik psikologdan terapi desteği almanız gerekir.

 

Öfke kontrolünü sağlamakta zorlanan kişiler bu konuda yardım almaktan kaçınabiliyorlar. Fakat bu öfkeyi sağlıklı bir şekilde ifade edemeyince kişinin çevresindeki insanlarla olan ilişkilerinin bozulduğu gibi, kendisine fiziksel bir zararda vermiş oluyor. Sağlıklı bir şekilde ifade edilemeyen öfke kronik kalp damar hastalıklarından, baş ağrısına kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Şimdi bir kaç madde de başlangıç olarak öfkenin kontrol edilmesi ile ilgili ipuçları vereceğim.

 

1- Nefes Almak

 

Birinci madde de nefes almak yer alıyor. Bu madde size çok klişe gelebilir fakat nefes almanın etkisi ve gücü hala bilim insanları tarafından keşfedilmeye devam ederken bu önemli ve basit teknikten bahsetmezsek olmaz. Sizi öfkelendirecek olan bir durumla karşılaştığınız zaman, düşüncelerinizi durdurmaya çalışın, gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alın. Nefesi diyaframdan almaya özen gösterin. Sadece nefesinize odaklanın ve havanın ciğerlerinize doluşunu hayal etmeye çalışın. Eğer gerçekten konsantre bir şekilde yaparsanız etkili olacağına emin olabilirsiniz.

 

2- Kendinizi Motive Eden Cümleler Kurun

 

Öfkelendiğinizde kendinizi motive edecek cümleler kurun. Mesela;

 

– Sen kendini kontrol edebilecek güce sahipsin.

– Önce konuyu anlamaya çalış. Nedenlerini sorgula.

– Eğer karşındakini kırarsan sonunda yine pişman olacaksın.

– Gerçekten bu duygunu kontrol etmek istersen yapabilirsin. Gibi…

 

Bunları yaptınız ve hala öfkenizi kontrol edemediniz mi?

 

3- Ortamdan Uzaklaşın

 

Öfkelendiğiniz durum karşısında tüm bunları yaptığınız halde yine de sakinleşemediniz mi? Endişelenmeyin başlarda bunu başarmanız zor olacaktır. İlerleyen zamanlarda tekrar tekrar uygulandığında sonuç vereceğini göreceksiniz. Eğer öfkeniz üzerinde kontrolü sağlayamadıysanız ortam değişikliği yapmanız faydalı olacaktır. Çünkü o öfkeyle konuyu mantıklı değerlendirmeniz mümkün olmayacak ve karşınızdaki kişiyi kırma olasılığınız artacaktır. İzin isteyip ayrıldıktan sonra, empati yapmaya çalışın. Karşınızdaki kişiyi ve durumu anlamaya çalışın. Bazı şeyleri anlamlandırmak da bizi oldukça rahatlatır.

 

Umarız işinize yarayacak bilgiler edinmişsinizdir. Tüm bunlarda da sonuç alamadıysanız bir uzmana başvurup terapi sürecinden geçmenizi tavsiye ederim.

 

Yazan: Uzm. Klinik psikolog Sinem Özkaya Alp

Öfke Kontrolü İçin 3 İpucu

 

İnsanlar Neden Özel Günlere İhtiyaç Duyar Yazımızı Okumak İçin Tıklayınız

  Instagram Sayfamızı Ziyaret Etmek İçin Tıklayınız

1 Comment

  • Ben kuzgun
    Posted 17 Mart 2021 at 11:38

    Öyle bir zaman oluyor ki beni sinir eden kişileri düşünerek zarar veriyorum. Zarar verdiğimi hayal ediyorum. İçime atıyorum bu yüzden. Bunun zararı hep bana oluyor. Öfkemi dışarı yansıtamıyorum. Kişiliğim hiç müsait değil buna.

Leave a comment

0.0/5