Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi

BEDEN İMAJI VE BENLİK SAYGISI İLİŞKİSİ

Beden imajı ve benlik saygısı aynada değil zihinde başlar. Kendi değerinizi ve değerinizi anlama şeklinizi değiştirebilirler. Sağlıklı vücut imajı ve benlik saygısı, iyilik halinin büyük bir parçasıdır aslında. Bu nedenle, bu iki önemli kavramı sadece aynada gördüğümüz yansıma ile sınırlı tutmak, yanılsamalar yaşamamıza ve iyilik halimizin sarsılmasına neden olabilmektedir.

Beden imajı zihinsel ve duygusaldır: hem bedeniniz hakkında sahip olduğunuz zihinsel resim hem de aynaya baktığınızda bedeniniz hakkında hissettiklerinizin birleşmesi ve bir bütün haline gelmesi sonucunda oluşur. Gördüklerinizi yorumlama şekliniz ve kendinize yönelttiğiniz yorumlar, benlik saygınızı etkileyebilmektedir.

Sağlıklı vücut imajı, nasıl göründüğünüze mecburen tahammül etmekten veya kendinizi “sevmemekten” daha fazlasıdır. Sağlıklı bir vücut imajı, şu anda görünüşünüzü gerçekten kabul ettiğiniz, beğendiğiniz ve vücudunuzu bakmanız gerektiğini düşündüğünüz şekle uydurmak için değiştirmeye çalışmadığınız anlamına gelir. Kilo, şekil veya görünümün ötesinde kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bireysel niteliklerin ve güçlü yönlerin farkına varmak ve medyada, çevrimiçi ortamda, topluluklarınızda gördüğünüz “mükemmel” vücut efsanesi için çabalama baskısına direnmek anlamına gelir. Mükemmel vücut, hatta mükemmellik kavramı bile toplumun üzerimizde oluşturduğu baskıdan daha fazlası değildir. Kişinin kendini iyi ve sağlıklı hissettiği her beden, kendisi için mükemmel değil midir zaten?

Zaman zaman kendimizi sağlıklı hissetmediğimiz ve beslenme düzenimizi değiştirmek istediğimiz dönemlerden geçebiliriz. Ancak burada önemli olan, fazla olduğunuzu düşündüğünüz kilolardan kurtulmanın baskısı içinde olmadan, sadece kendi iyilik haliniz ve sağlığınız için attığınız adımlardır.

Benlik saygısı, kişi olarak kendinize nasıl değer verdiğiniz ve saygı duyduğunuzla doğrudan ilişkilidir. Benlik saygısı, kendinize duygusal, fiziksel ve ruhsal olarak nasıl baktığınızı etkiler. Benlik saygısı, sadece vücudumuzla değil, tüm benliğimizle ilgilidir. Çünkü benlik saygımız, hem kendimize dışarıdan baktığımızda kendimizi nasıl yorumladığımız, hem de kendi içsel dünyamızdan dışarıya baktığımızda gördüğümüz ve bulunduğumuz konumu nasıl yorumladığımızla ilgilidir. Beden imajı ve benlik saygısı ilişkisi de burada oldukça önemlidir.  Kendimizi yorumlama biçimimiz ve benlik saygımız arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır.

Yüksek bir özgüvene ve benlik saygısına sahip olduğunuzda, kendinize hakkettiğiniz değeri verirsiniz. Bunun sonucunda hem kendinizden hem de başkalarından iyi bir bakım ve saygıyı hak ettiğinizi düşünürsünüz. Güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi takdir edebilir ve kutlayabilirsiniz ve bir hata yaparsanız kendinizi düşürmeden bunun da oldukça insani bir durum olduğunu kabullenebilirsiniz. Yüksek benlik saygısı, zor duygular veya durumlarla uğraşırken bile yeterince iyi olduğunuzu hissetmeniz anlamına gelir. Burada herkes için iyi olduğunuzu değil, kendiniz için iyi olduğunuzu hissetmeniz önemlidir. Zor durumlar karşısında çabalarken zorlanmanız, amaçlarınıza ulaşma konusunda sıkıntılar yaşamanız oldukça doğal ve insanidir. Zaten önemli olan hedefinize eksiksiz varmanız değil, hedefinize ilerlerken gerçekleştirdiğiniz çabayı ne kadar takdir ettiğinizle ilişkilidir.

Benlik saygısı ile kendini beğenmişlik hali karıştırılmamalıdır. Benlik saygısında, kendinizi olduğunuz halinizle kabul eder ve severken, kendini beğenmişlik halinde, yaptığınız her şeyin, söylediğiniz tüm sözlerin doğru ve hatasız olduğu inancını taşıdığınız anlamına gelebilir.

Beden imajı ve benlik saygısı ilişkisi duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı doğrudan etkiler. Vücudunuzu sevmiyorsanız, tüm benliğiniz hakkında iyi hissetmek zordur. Bunun tersi de doğrudur: Kendinize değer vermezseniz, iyi şeyleri fark etmeniz ve vücudunuza hak ettiği saygıyı göstermeniz zordur.

 

KENDİMİZİ DAHA SAĞLIKLI BİR BEDEN İMAJINA TEŞVİK ETMEK

  • Vücudunuza saygıyla davranın.
  • Dengeli yemekler yiyin ve egzersiz yapın çünkü vücudunuzu kontrol etmenin bir yolu olarak değil, kendinizi iyi ve güçlü hissettirir.
  • Kendinizi veya başkalarını ağırlık, şekil veya boyuta göre yargıladığınıza dikkat edin. Bu düşünceler ortaya çıktığında arayabileceğiniz başka nitelikler olup olmadığını kendinize sorun.
  • Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak şekilde giyinin, şimdi size uyan kıyafetlerle.
  • Kendiniz hakkında iyi hissetmenize yardımcı olacak kısa bir mesaj bulun ve olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmenizi hatırlatmak için evinizin etrafındaki aynalara yazın.
  • Kendinizi, benzersizliğinizi tanıyan ve sizi olduğunuz gibi seven olumlu arkadaşlarınız ve ailenizle kuşatın.
  • Aileniz ve arkadaşlarınızla vücudunuz hakkında nasıl konuştuğunuzun farkında olun
  • Herkesin zaman zaman vücut imajıyla ilgili zorlukları olduğunu unutmayın. Arkadaşlarınızla konuştuğunuzda, istenmeyen bir özellik olduğunu düşündüğünüz bir özelliğin başka birinin olmasını istediğini keşfedebilirsiniz.
  • Sevmediğiniz veya kabul etmekte zorlandığınız vücut bölümünün veya özelliğinin olumlu faydalarının bir listesini yazın.
  • Olumsuz düşünceler ortaya çıktığında, benzer bir durumda olsaydı bir arkadaşınıza ne söyleyeceğinizi düşünün ve sonra kendi tavsiyenizi alın.
  • Sosyal medyada duyduğunuz ve gördüğünüz mesajlara ve bu mesajların insanların nasıl göründükleri hakkında hissettiklerini nasıl bilgilendirdiğine dikkat edin. Sosyal medya üzerinden gösterilen yaşamların tamamen gerçeği yansıtmadığını kendinize hatırlatmaktan çekinmeyin.

 

Beden imajı, kendimize olan güvenimiz, öz değerimiz ve benlik saygımızla direkt olarak ilişkilidir. Bu nedenle olumsuz beden imajına sahip olmak, beden imajımızın ilişkili olduğu her bir unsuru negatif etkileyerek yaşamımızı zorlaştırabilir. Aynı zamanda yaşadığımız bu zorluklar, yeme bozuklukları gibi fiziksel ve psikolojik önemli zorlanmalara da neden olabilir. Bu sebeple, kendinizi, vücudunuzu, yüzünüzü, size ait olan ve aynada her sabah karşılaştığınız insanı sevmeyi ihmal etmeyin. Bu sevgiyi ve saygıyı kendinize bir mecburiyet olarak değil, gerçekten hakkettiğiniz için verdiğinizden emin olun.

Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi Beden İmajı ve Benlik Saygısı İlişkisi

Kaynak

Stapleton, P., Crighton, G. J., Carter, B., & Pidgeon, A. (2017). Self-esteem and body image in females: The mediating role of self-compassion and appearance contingent self-worth. The Humanistic Psychologist45(3), 238-257. https://doi.org/10.1037/hum0000059

 

Yazan: Gizem Bozdağ

 

Psikomental Danışmanlık Merkezimizi daha yakından tanımak için sosyal medya hesaplarımızı  ve danışan yorumlarımızı inceleyebilirsiniz.

Bakırköy Psikolog, Psikomental Psikoloji Randevu oluşturmak ve bilgi almak isterseniz merkezimizle iletişim kurabilirsiniz.

 

Leave a comment

0.0/5