Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anksiyetenin Üstesinden Gelmek

Anksiyetenin Üstesinden Gelmek

Anksiyete, kişinin gerçek ya da hayali olarak bedensel ve ruhsal bütünlüğünün tehlike altında olduğunu hissettiği durumlarda oluşur. Günlük yaşantımızda zaman zaman kaygılı hissetmek çok olağan ve insani bir durumdur. Fakat bu kaygı halinin aşırılaşması ve sürekli içinde bulunulan bir endişe ya da korku haline dönüşmesi kişilerin günlük aktiviteler yaşamasını zorlaşırabilmektedir. Kaygılı hissedilen anlarda verilen tepkiler de aşırı endişe ya da aşırı korkunun yarattığı tepkilerdir.

Ara sıra kaygı, yaşamın normal bir parçasıdır. Birçok insan sağlık, para veya aile sorunları gibi şeyler için endişelenir. Ancak kaygı bozuklukları, geçici endişe veya korkudan fazlasını içerir. Anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu) olan kişilerde kaygı kaybolmaz ve zamanla daha da kötüleşebilir. Belirtiler, iş performansı, okul çalışmaları ve ilişkiler gibi günlük aktivitelere müdahale edebilir.

Yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu ve fobiyle ilgili çeşitli bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli kaygı bozuklukları vardır.

Araştırmacılar, hem genetik hem de çevresel faktörlerin anksiyete bozukluğu geliştirme riskine katkıda bulunduğunu buluyorlar.

Her bir kaygı bozukluğu türü için risk faktörleri farklıdır. Bununla birlikte, bazı genel risk faktörleri şunları içerir:

Çocuklukta yeni durumlarda utangaçlık veya sıkıntılı veya gergin hissetme

Stresli ve olumsuz yaşam veya çevresel olaylara maruz kalma

Biyolojik akrabalarda kaygı veya diğer zihinsel bozukluklar öyküsü

Anksiyete belirtileri aşağıdakiler tarafından üretilebilir veya şiddetlenebilir:

Yaşanılan anksiyete halinin yönetilemediği durumlarda gözlenen belirtiler

  • Kendini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmek
  • Kötü bir şey olacakmış gibi endişeli bir halde olmak
  • Kalp atışlarında yaşanan hızlanma
  • Aşırı terleme ve ellerde titreme
  • Odaklanma, konsantrasyon problemleri
  • Kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma hali
  • Uyku problemleri başlıca belirtilerdir.

Bu belirtiler kişinin yaşadığı kaygıyı yönetmekte zorlandığı, kaygının aşırılaştığı ve kişinin günlük yaşamını negatif yönde etkilemeye başladığı anlamına gelir.

Anksiyeteyi Yönetmenin Yolları

– Belirsizlik ve öngörülemezlik anksiyetenin yol arkadaşıdır. Bu nedenle dünyanın belirsizlikler içerdiğini kabullenmek ve belirsizliklere karşı tolerans göstermek size iyi gelecektir.

-Korktuğunuz ya da endişelendiğiniz durumlara karşı kendinizi ufak dozlarda maruz bırakabilirsiniz. Örneğin, sosyal ortamlara girmek sizi korkutuyorsa, tanımadığınız insanlara merhaba diyerek ya da kulüplere katılarak bu korku halini aşabilirsiniz.

-Anksiyete karşısındaki gelişimlerinizi görebilmek adına not tutabilirsiniz. Kayıt tutmak, ‘kaygıyı azaltma stratejileri’nizin verimliliğini izlemeyi kolaylaştırır. Kaygınızı tetikleyen durumları, inançlarınızı, davranışlarınızı, kaygı azaltma stratejilerinizi ve belirtilerinizdeki değişimi gözlemlerseniz, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bilebilirsiniz. 

-Endişelenmeye başladığınızı hissettiğinizde kendinizi telkin etmek, istemeseniz de daha fazla endişelenmenize neden olabilir. Endişelerinizi yönetmekte zorlandığınız anlarda, endişenize ait öngörülerinizin gerçekleşmesi halinde onlarla nasıl baş edebileceğinizi değerlendirin.

-Kaygı, bedeninizin kasılmasına neden olur. Bu nedenle kas gevşetme egzersizleri yaparak bedeninizi esnetebilirsiniz. Aynı zaman da yürüyüşlere çıkmakta size iyi gelecektir.

-Nefes egzersizleri ve meditasyon yaparak kendinizi gevşetebilirsiniz.

-Uzmanlara tarafından yazılmış, anksiyete ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz.

-Eğer anksiyetenin günlük yaşamınızı etkilediğini ve sizin için zorluğa dönüştüğünüzü düşünüyorsanız, bir uzmana başvurmanızı öneririm.


Kaynakça

Anxiety disorders. (n.d.). National Institute of Mental Health (NIMH). https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders

Yazan : Gizem Bozdağ

Psikomental Danışmanlık Merkezimizi daha yakından tanımak için sosyal medya hesaplarımızı  ve danışan yorumlarımızı inceleyebilirsiniz.

Bakırköy Psikolog, Psikomental Psikoloji Randevu oluşturmak ve bilgi almak isterseniz merkezimizle iletişim kurabilirsiniz.

Leave a comment

0.0/5