Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Aldatma/Aldatılma: Aldatma Terapisi ve İlişkilerin İyileştirilmesi 

Aldatma/Aldatılma: Aldatma Terapisi ve İlişkilerin İyileştirilmesi

 

Aldatan veya aldatılan taraf mısınız? Eğer cevabınız evet ise, her iki durumda da ilişkinizin sarsıldığı bir gerçek ve bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen ne yapacağınıza dair bir cevap aramaktasınız. Belki bu yara sizin için çok derin, belki bu acı ve kırgınlık sizin için çok fazla. Ama belki bir ilişki aldatma/aldatılma travmasını atlatabilir ve hatta gelişebilir. İlk olarak şunu bilmeniz çok önemli; yalnız değilsiniz. Sizin gibi bunu deneyimleyen birçok kişi var.

İhanet Nelere Yol Açar?

İlişkilerdeki en ciddi çatışma sebeplerinden biri aldatmadır. Sadakatsiz partnerin aldatması, ilişkiyi ciddi bir çıkmaza sokar. Sadakatsizlik, sadık olan partnerin kafasını bir hayli karıştırır. Aldatılan partner sersemler, gelecekten emin olmadığını hisseder ve ilişkisinin geçmişinin her detayını sorgulamaya başlar. İlişkiyi kurtarma ihtimali hiç gerçekçi görünmez.

Aldatma beraberinde yıkım, kayıp ve keder getirir ve bunlar, aldatmayla mücadele eden çiftin bir zamanlar sahip oldukları bağı zedeleyebilir. Sadık olan partner ilişkinin tıpkı peri masallarındaki gibi mükemmel olduğunu düşünürken aldatıldığını öğrendiğinde yıkılır.

İhanet, cinsel ve romantik alanlarla da sınırlı değildir, pek çok ihanet etme biçimi vardır. Örneğin, mali ihanet kişinin partnerinden habersiz ikisi adına borçlanmasını veya beraber biriktirdikleri parayı izinsiz harcamasını içerebilir ve en az diğerleri kadar yıkıcıdır. Partnerinin izni olmaksızın eve davet edilen bir misafir bile partner gözünde güven zedeleyebilir. Çünkü bu da ilişki ittifakını bozmak ve ilişkiye üçüncüyü sokmaktır.

İnsanlar Aldatma Sonrasında Neden Terapiye Gelir?

Aldatmanın bir sonucu olarak partnerin kafasını kurcalayan pek çok soru ortaya çıkar. “Neden sana yetmedim?”, “Artık hiçbir şeye, hiç kimseye inanamıyorum.”, “Bu aldatılma beni yıktı.”,“Duygularımı kontrol edemiyorum, sürekli inişli çıkışlılar.”, “Artık hiçbir şey iyi gelmiyor. Değişmeye çok ihtiyacım var.” Gibi cümleler en sık duyulanlardır.

Bir aldatılma yaşadıktan sonra deneyimlediğiniz duygusal acı sizi derinden yaralar. Tekrar “normal” hissetmek imkansızmış gibi gelir ve bir daha partnerinize/birine güvenebileceğinizden emin değilsinizdir. Eskiye dönmek mümkün değilmiş gibi görünür.

Tüm bu deneyim size savaşın ortasındaymış gibi hissettirebilir. Kendinizi tozun dumanın içinde kalmış gibi hissedebilirsiniz. İlişkinizin yıkıntıları içinde sıkışmış, kaybolmuş, kararsız hissedebilirsiniz. Geleceğe dair endişeleriniz ve sorularınız artabilir. Başkalarının da böyle hissedip hissetmediğini merak edebilirsiniz. 

Aldatma sonrası şok, keder, inanmama ve güvensizlik gibi etkiler yaygındır ve beklenir. Tüm bu tepkiler iyileşme sürecinde bir yere sahiptir. Partnerinizle beraber ilişkinizi yaralayan ihaneti ve sırları nasıl ayıklayacağınıza karar vermelisiniz.

İhanet derin bir yaradır ve sadakatsizlik yaşanan bir ilişkiyi kurtarmak için hızlı bir yol yoktur. Birisi size aldatmayı aşıp devam etmenizi söyledi diye bunu yapamazsınız. Bu bir süreçtir. Bu nedenle, terapiye gitmek faydalıdır. Bir terapist, acıyla başa çıktığınız her aşamada destekçidir ve sizinle ihtiyacınıza göre çalışır.

Aldatma yalnızca bir çatışma sebebi değildir, çoğu zaman ilişkideki problemlerin getirdiği bir sonuçtur. Birçok çift için sadakatsizliğin etkileri tamamen yıkıcı değildir, bazen yapıcıdır, tabii ki bu partnerlerin isteğine bağlıdır. Bir terapist eşliğinde acıyla baş etmeyi öğrenebilir, yeni bir normali kabul edebilir ve farkındalık kazanıp yeniden işlevsel bir çift olabilirsiniz. Aldatma, ilişkinizin bazı alanlarında bir yeniden yapılanma dönemi yaratabilir. Emekle ve umutla, ilişki kurtarılabilir.

Aldatmanın Çevreyle Paylaşılması

Aldatılan kişiler yaşadıkları durumu çevresindeki diğer insanlarla, yani aileyle, arkadaşlarla paylaşma ihtiyacı hissedebilir. Ancak bu çoğu zaman durumu daha da içinden çıkılamaz bir hale getirebilir. Geleneksel bir ailede aldatılan kadına ‘Olur böyle şeyler, senin yuvanı koruman gerekiyor.’ diye baskı yapılabilir ve aldatan erkeğe ‘Erkektir yapar.’ diye hoşgörülü yaklaşılabilir. Ya da tam tersi bir şekilde aldatılan kişiye ‘Boşan!’ dayatması yapılabilir. 

Bu nedenle -cinsiyet fark etmeksizin- aldatılan kişinin paylaşma ihtiyacını gidermek için yapabileceği en uygun şey, objektif bakışa sahip ve konunun uzmanı olan bir terapistten yardım almasıdır.

Aldatılanlar Ne Yapmalı? 

Eğer aldatıldıysanız, göz önünde bulundurmanız gereken iki temel gerçek vardır;

İlk olarak, travma yaşıyor olabilirsiniz. Stan Tatkin’e göre, kişinin aldatıldığını öğrenmesi, beynin korku ve şüphe eğilimine yeniden yönelmesine neden olabilir ve bu da güvenlik arayışını zorlaştırabilir. İhanet travması, neler olduğunu öğrenmeye dair bir saplantıya yol açabilir. Bu konuda bir profesyonelden destek almak faydalı olacaktır. 

İkincisi, sadece siz ilişkinizin dinamiklerinde değişiklik talep etme gücüne sahipsiniz.
İlişki bir sözleşmedir ve partneriniz sözleşmenizin şartlarını ihlal ettiyse, ilişkiye yeniden erişim şartlarını siz belirlersiniz. Bu şartlar, güvenin yeniden sağlanması için önemlidir ve unutmamak gerekir ki amaç ihanet eden partneri cezalandırmak değildir. 

Şartlar sadece size bağlıdır. Neyi kabul edip etmeyeceğinizi açıkça belirtmelisiniz: telefonların kilidi açılacak, banka hesapları açılacak, sosyal medya şifreleri paylaşılacak, vb. Bu, ihanet edeni kontrol etmekle, sıkmakla ilgili değildir; hem kendinizi güvende hissetmenizle hem de partnerinizin kendisi yerine sizi ve ilişkinizi seçmesine izin veren bir ortam yaratmakla ilgilidir.

Aldatanlar Ne Yapmalı? 

Eğer aldatan tarafsanız, lütfen aşağıdakileri göz önünde bulundurun.

İlk olarak, ilişkiyi kurtarmak istiyorsanız, partnerinize ihanetinize dair gerçekleri anlatmalısınız. Bu açıklamanın aldatma ile çalışan profesyonellerin gözetiminde yapılması ikiniz için de güvenli bir ortam sağlayabilir, açıklamanın yapılması ilişkide zedelenen güven bağının tekrar oluşması için önemlidir. Partnerinizin beyni travmatize olmuşken, aşırı uyarılmışken; güvende hissetmesi için gereken bilgilere sahip olana kadar onun iyileşmede ilerleyemeyeceğini bilmelisiniz. Gerçeklerden kastımız boşlukları doldurmak değildir. Gerçeği aktardığınızda partneriniz anlamlı bir keder sürecine başlayabilir ve açık paylaşımınız sayesinde belki de bu süreçte sizinle birlikte ilerlemek isteyebilir. Onun kafasında yeni hikayeler yazmasındansa, muhtemelen bu düşünceleri sizinle yapılandırmasını tercih edersiniz.

İkincisi, aldatmanın ortaya çıkmasından sonra eşit bir duruş beklemek mantıksızdır. Aldatılan bunu öğrendikten sonra bir süre için, ilişkinizde dengeler bozulacaktır; çünkü olması gereken budur. Partneriniz, bu süreçte bir adaletsizlikle yüzleşir: gerçeğin aldatıcı ve güçsüzleştirici tarafını saklamanız ile. Bu yıkım sonrasında kendisini kapayan ve tamamen korumaya alan partneriniz sizden bir düzeyde şeffaflık ve güvenilirlik bekler. Bu, zaman içinde tutarlı bir şekilde, ilişkiyi ilk sıraya koyduğunuzu partnerinize gösterene kadar sürecektir. Ancak o zaman, sizinle yakın bir ilişkide olmasının güvenli olduğunu ve güvenilir biri olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.

Bu Çabaya Değer Mi?

Aldatmanın yaşandığı ilişkilerin hepsini kurtarmak mümkün değildir. Ancak; dürüstlük, eşitlik ve ilişkinin her şeyden önde tutulması ilişkiyi kurtarabilir. Yeni bir başlangıç, yeni bir kimlik (kişilik), yeni bir varoluş biçimi üzerinde iş birliği yapmak geçmişte yaşanan savaşın izlerini silebilirler. Dürüstlük, tutarlılık ve adaletle ilişkinin kurtuluşu mümkün olabilir.

 

Kaynak

http://northsidementalhealth.com/what-we-offer/counseling-infidelity-therapy-affair-recovery/

https://www.thepactinstitute.com/blog/real-talk-on-betrayal

Yazan: Psk. Bahar Kaya

Psikomental Danışmanlık Merkezimizi daha yakından tanımak için sosyal medya hesaplarımızı  ve danışan yorumlarımızı inceleyebilirsiniz.

Bakırköy Psikolog, Psikomental Psikoloji Randevu oluşturmak ve bilgi almak isterseniz merkezimizle iletişim kurabilirsiniz.

Leave a comment

0.0/5